2019. március 23., szombat

Szemét, szemetebb


Bereczki Csilláékhoz a szombat délelőtti első két látogatás erős dezsavű érzést vált ki a látogatóból. Mindkétszer az asztalt körbeülő színészek hallgatják Soós Emőke tolmácsolásában a Pölöskei Józsefnek küldött kívánságműsor üzenetet. Tegnap is így hagytuk ott őket az utolsó vendégeskedés után.

Azért persze dolgozzák, gyűrik a darabot. Darvas Emőke kezdeményezően kérdez: „Most csak olvassuk vagy lehet ötlet?”

A rendező szabad kezet ad. Részben szabad kezet. – „Azt csinálsz, amit akarsz! Mármint, ha jó, nem szólok bele, de ha nem tetszik, nem kerül be.” – ismerteti a képletet, majd Biró Gyuszihoz fordul: „Neked sokkal szemetebbnek kell majd lenned!”

Gyarmati Évi rögtön lecsap: „Az menni fog!”

„Te nem ismersz!” – teszi hozzá a megszólított kaján mosollyal.

Bereczki megpróbálja kontextusba helyezni, elmagyarázni a jelenetet, majd kérésbe fűzött rendelkezést ad: „Nekem az a felvetésem, ha még egy versszakot lenne kedved írni, akkor addig mi lejárjuk ezt a részt.” Turbuly Lilla író és a stáb is munkába lát, ki-ki a magáéba.

És igen! Példány a kézbe, jelmezek fel, asztaltól el.

Vágás, snitt. Mészáros Ágoston Johnny Casht idézve gitárral ül a kanapén, és pengeti a szmókondövótört. Jobbján a kishúg Gyarmati Évi, balján a Prüsszellát alakító Darvas Emőke.
Közben Soós Emőke kezdi ismeretterjesztő műsorát a tv-s dobozban. Mindehhez a képi világot egy apró zöld plüssfigura intenzív mozgatása jelenti. „Nem tudom, mit fogok kezdeni ezzel. Előveszem az amatőr bábos figurát.” És olyannyira belevész a játékba, hogy a végszó elhangzása után is tolja a műsort. „Nem hallottad a végszót? Emőke?” Rövid szünet, majd jön a válasz is: „Nem, de nem is figyeltem. „

Mindeközben színre lép Biró Gyuszi sárga bőrdzsekivel súlyosbított fekete bőrnadrágban. Láthatóan szemetebb. Gyarmati Élvi érzi is.

A rendezői utasítás: „Ne mozogj, csak az arcoddal reagáld le, hogy zavar, idegesít.”

„De annyira megütném.” A válasz egyértelműsíti: Gyuszi betartotta a rendezői utasítást.

Varga Tamás írása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése