2019. március 22., péntek

Mi nem vagyunk normálisak



Elkezdődött a hatodik is. Mivel a hatodik, ebből logikai úton kikövetkeztethető, volt már öt. 15 darab, 23 dal, több tucat közönségkedvenc jelenet. Olyan tárház alakult ki a bábos drámaíró fél évtizedes története során, amelyből könnyedén lehetett mazsolázni, gyöngyszemeket válogatni és a tisztelt nagyérdemű elé tárni. Így állt össze a Mesélnek a Koffertigrisek címre keresztelt nonszensz-zanza, a megnyitó eseménynek keretet adó best of gála. 

A színen pizsamába öltözött zenészek, majd kofferjeikkel a színészek. Pisilő pasiló, Hiába is jönne bárki, Templom egy madárszárny – már születésükkor slágergyanús dalok váltják egymást, amelyet lazán fűzött dialógusok kötnek össze. Na meg a protokoll, hiszen több feladat is megoldásra vár a nyitányon.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár idézi fel köszöntőjében az első drámaírót, amelyet óvó tekintete kísért végig, akkor még a Jókai színház igazgatójaként. Az őt követő Nagy Ferenc alpolgármester irigységének ad hangot, hogy az első gondolatot követő 3 nap alatt a színészek, rendezők képesek kész produkciót létrehozni. Elmondása szerint ez olykor a hivatali közegben is előfordul, de hogy nem annyira szórakoztató hangulatban, mint a Bábszínházban, abban bizonyos.

Biró Gyuszi egy bőröndből bukkan elő, és nem kell sokat várni, hogy elrikkantsa magát: Anyukámat akarom! Aki látta, biztos emlékszik: a Győző és a Koffertigrisek a II. drámaíró verseny közönségdíjas előadása volt, és így írtunk róla: „A Győző és a koffertigrisek Biró Gyula és Vesselényi Orsi hol humoros, hol megindító kettősét kiválóan egészítette ki a három zabolázatlan koffertigris vidámsága. Alázattal. És persze a slágerekkel.”

Később Balázs Csongor veszi elő a kiégett Elvis Presley karaktert, és énekli el a bravúrosan
megtekert szövegű Pisilő pasiló dalt, majd Platon Kuzmics Acari legszebb pillanatait idézi fel, mielőtt Szőts Orsi le nem fújná atkairtóval. Aki látta, emlékszik rá, a III. drámaíró főszereplői voltak az atkák. Atkából sosem elég, így az Atkakirály himnusz is felcsendül, de nem hiányozhat Mártikám sem, aki mondja, vagy nem mondja. Mondjam? Mondjad Tamás! Bíztatják a félszeg műsorvezetőt, aki igyekszik elmondani a rá bízott kötelező közlemények, bemutatások sorát. A publikum megismeri az írókat, rendezőket és a csapatokat, majd az egyik legizgalmasabb pillanat következik, a téma. Talán a Kamerával leplezték le a titokban rendet rakó egérkét? vagy a Saláta Kornél csak a televízióban nézheti az EB-selejtezőt? Nem, nem. A sors és az általa irányított néző keze A nők jobban fáznak? címet választja. Első reakciók: mindig is erre vágytam, csak az adrenalinban bízhatok. 


Hogy a vágy és az adrenalin milyen bábos drámákat szült, az a rendezők, színészek, háttérstáb munkájának köszönhetően a születéstől számított uszkve 55 óra múlva derül fény.

Varga Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése