2019. március 11., hétfő

Ismét bábos drámaíró versenyt rendeznek Békéscsabán


A Békéscsabai Napsugár Bábszínház idén hatodik alkalommal játszik együtt bábosokkal, írókkal, színészekkel, rendezőkkel, zenészekkel. A hívó szóra most a veszprémi Kabóca Bábszínház érkezik, és mint az esemény társrendezője vesznek részt színészei a kalandban 2019. március 21-24. között.

A verseny 2019. március 21-én, csütörtökön este, 17:00-kor kezdődik. Mint korábban, most is itt kerül kihúzásra a téma, mely körül zajlanak majd az események a következő három napban és amelyből éjszaka a három író színdarabot alkot. A megnyitón a Békéscsabai Napsugár Bábszínház összeállítását láthatják az érdeklődők az előző drámaíró versenyek darabjaiból és zenéiből szemezgetve, Mesélnek a koffertigrisek címmel.

Idén az írók közül Turbuly Lilla, Adamik Zsolt és Dániel András vállalta a kihívást. Csütörtökön este kerül kisorsolásra az is, hogy melyik színészcsapat, melyik író munkája alapján kezd el dolgozni.

Péntek reggel megismerhetjük az elkészült darabokat és az is kiderül, hogy mely rendező kinek a darabjával és melyik csapattal kezdi el a munkát. A rendezők az VI. Bábos Drámaírón: Bereczki Csilla, Halasi Dániel és Perényi Balázs lesznek.

A színészcsapatok most a Békéscsabai Napsugár Bábszínház színészei mellett a társrendező veszprémi Kabóca Bábszínház színészeinek és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak részvételével állnak majd össze.  A csapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba. Feladatuk továbbá, hogy mindhárom darabhoz bábokat, bábos kellékeket készítsenek, így a műhelyek is 24 órás készenlétben állnak. A fesztivál igazi különlegessége a nyilvánosság, a színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végig követhetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

A kész előadásokat a közönség március 24-én, vasárnap 15 órától tekintheti meg az Sík Ferenc Kamaraszínház színpadán. A záróeseményen az előadásokat követően, a zsűri döntéshozatala alatt a Rokodál zenekar játszik majd.

A versenyről idén is folyamatosan hírt adunk facebook oldalunkon és a https://babosdramairo.blogspot.com oldalon, Varga Tamás blogírónak köszönhetően. Írásainkat a Gyermekszínházi Portál is közzéteszi. Reményeink szerint a vasárnapi bemutatók előtt a közönség kézbe veheti kiadványunkat, mely tartalmazza a drámákat is.

A rangos szakmai zsűri a következő díjakat adja ki 2019-ben:

– A legjobb színésznő
– A legjobb színész
– A legizgalmasabb férfi karakter
– A legizgalmasabb női karakter
– A legjobb rendező
– A legjobb dráma

A nézők pedig szavazhatnak a nekik legjobban tetsző előadásra, mely közönségdíjat kap majd.


Forrás: https://behir.hu/ismet-babos-dramairo-versenyt-rendeznek-bekescsaban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése