2019. március 22., péntek

Csúszásban vannak (?)




Belépve az A jelű csapat próbatermébe, Halasi Dániel rendező mentegetőzve fogad: Tudom, hogy ez most nagyon furcsa.

A blogírónak Valóban szürreális látványban van része: Szőts Orsi és Benkő Zsuzsanna a földön csúszva közelít meg egy zártszelvényből szerkeszett hatalmas kockakeretet, amelyet szintén hatalmas csésze, szélhárfát mintázó lógó csövek, és rengeteg nylon fólia díszít. Csúfit? Sánta Yvette extramagas platformos cipőkben imbolyog, amelyen a két mankó sem segít sokat.

Dániel András: Odabent, a frigóban című drámájának alcímét: Nem lesz itt soha előadás! a látottak alapján blogíró cáfolná. Főren Dezső, alias Czumbil Örs a súgott szöveget kiforrott karaktert formázva mondja vissza. Mintha két hete csak ezt a karaktert próbálta volna.

Közben az extrém trió összeáll. Nem is marad kommentár nélkül: Laokoón csoport! Találó a
hasonlat. Valóban, inkább jut blogíró eszébe a római szoborkompozíció, mint akár a ’90-es évek lányzenekara, a Spice Girls vagy éppen a ’70-es évek kultsorozatából ismert Charlie angyalai. A földön fekvő színészek mindehhez nem átallanak csucsogni, cuppogni. Ne tessen megijedni, és talán már ki is találta a nyálas olvasó, szerepük szerint csigák ők. Olyan csigák, akik önmagukat effektezik. A csúszást csak a fémkeret küszöbe nehezíti, illetve maga a haladási pálya.


Ti célirányosan másztok, Orsi?- kérdi a rendező.

Igen, itt az előző mászás nyoma.- hangzik a biztos válasz.

A mozdulatsor elnyeri Halasi Dani tetszését: Ezeket az időket, amíg eléritek a célt, hagyjuk meg. Minél lassabb, annál szörnyebb.


Az író, Dániel András széles mosollyal nyugtázza az instrukciót.











Varga Tamás írása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése