2019. március 18., hétfő

A hatodik és az ÍRÓK




Adamik Zsolt

Szerkesztő, újságíró és egyre inkább meseíró is.
Gyulán született, Szentesen járt gimnáziumba, jelenleg Budapesten él.
A 2013-as Aranyvackor első helyezettje és különdíjasa a Bibedombi szörnyhatározóval.  Az Ördögbőr grófja – Rettentő kalózmesék 2014-ben jelent meg tőle.
A Bibedombi Szörnyhatározó bekerült a világ 170 legjobb mesekönyve közé. A szokatlan formában íródott könyv a gyerekek félelmeiről szól, mégis szórakoztató és aranyos. Különlegessége, hogy enciklopédikus formában, A-Z-ig kalauzolja el a gyerekeket a kitalált szörnyek világában. Minden betű egy rövid történet a félelmekről, amikkel a gyerekeknek kell megküzdeni nap mint nap.
Meséi kifordítják a világot négy sarkából és olyan sajátos szemüvegen keresztül láttatják azt, amely tele van humorral, nyelvi fortéllyal és apró dózisokban csepegtetett tanulsággal.
Hevesen érdeklődik a gasztronómia iránt, nagyon szereti a mentateát, a kalózokat és a nyelvi játékokat. Imád világokat kitalálni és alakítgatni.




Turbuly Lilla

Költő, író, színházkritikus. Saját elmondása szerint notórius ingázó.
Nován született és egy kis zalai faluban, Náprádfán nevelkedett. Az ELTE jogi karán és magyar szakán szerzett diplomát. Sokáig bíróként dolgozott és tanított. 2008-tól szabadfoglalkozású író, mellette különböző színházi lapoknak színikritikákat és interjúkat ír.
Első novellája 1979-ben jelent meg a Kincskeresőben. Az 1990-es években több novellát és tárcát publikált, részben saját nevén, részben Novai Ágnes néven.
Első regénye, az Eltévedt hold  2006-ban I. díjat nyert a Nők Lapja és a Révai Kiadó pályázatán. Talált szív című mesekönyvére 2013-ban Aranyvackor Díjat kapott. A könyvből készült mesejátékot 2014-ben mutatta be a Ciróka Bábszínház (r.: Kolozsi Angéla).
Nekünk nyolc?! című ifjúsági színdarabját 2016-ban mutatta be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. Jelenleg Budapesten és ismét Náprádfán él.
Írásaiban megjelennek életrajzi ihletésű motívumok: első regényei (Eltévedt Hold, Üveghold) a jogi pályán szerzett tapasztalatok szövik át, míg két ifjúsági regényében (Kosársuli; Viszlát, kosársuli!) a sportkollégiumban töltött évek köszönnek vissza.
Tagja a Szépírók Társaságának és a Színházi Kritikusok Céhének. 2018 novemberétől az utóbbi szervezet elnöki tisztét is betölti.



Dániel András

Dániel András grafikus. Első önálló mesekönyve 2012-ben jelent meg. A két szeleburdi boszorkányról és furcsaságaikról szóló Matild és Margaréta (avagy boszorkányok a Bármi utcából) óta egyre szokatlanabb és eredetibb lények születtek az alkotótól. Mostanra 20 mesekönyve jelent meg.  
Jött Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém), akik világában minden tökéletesen ellentmond a megszokott gondolkodás törvényeinek. A kötet Szép Magyar Könyv-díjat is kapott.
A Kufli-könyvekben pedig már szorosan összefonódik a történet és az illusztráció, egyik sem működik tökéletesen a másik nélkül. A Kuflikból már mesefilm sorozat is készült.
A viccesen furcsa lények groteszk világát tágítja tovább a Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?) című kötet, melyben az óvodások gazdag képzeletvilága szülte szörnyeket ismerhetünk meg.   
Könyvei között van, mely egy féllábú óriásról szól (A könyv, amibe bement egy óriás), van, amelyik a rendrakás nehézségeit tárgyalja (Smorc Angéla nem akar legóba lépni), akad olyan, ami a liftezés örömeibe avatja be olvasóit (És most elmondom, hogyan lifteztem), sőt olyan is, ami arról szól, hogy olykor mennyire nehéz rajznak lenni (A nyúlformájú kutya).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése